Koupě morčete

30.09.2008 21:36

Nezáleží na tom, jaké si chcete koupit morčátko, všechny potřebují to základní. Připravené místo na bydlení a to je terárium, klec či plastový box s podestýlkou, misku na krmení a napaječku na vodu.

Otázka, která se naskytne je "samičku či samečka?" Hodně lidí se koupě samečka bojí, protože převažují předsudky, že sameček smrdí ... Ale opak je pravdou, pokud se chovatel o morčátko dobře stará a pravidelně mu čistí pelíšek, tak v pachu samičky a samečka není žádný rozdíl. Navíc samečci bývají jako mazlíci většinou mnohem přítulnější.

Kupujete-li morčátko ve zverimexu, dobře si jej prohlédněte. Mělo by mít jasné oči, čistou a neslepenou srst. Mělo by čile reagovat na své okolí. Pokud sedí apaticky v koutě nebo má slepenou a poškozenou srst,je to první náznak toho, že nejspíš není v dobré fyzické kondici. Navíc, někdy vám prodejce slibuje morčátko dlouhosrsté a srst vám poporoste jen kousíček, je z něj tzv. polodlouhosrsté, můžete být sklamáni, protože jste se těšili na závoje nádherné srsti. Ale i toto morčátko vám dá tolik lásky, kolik vy dáte jemu.

Morčátko si můžete koupit i od chovatele. Například od chovatelů ušlechtilých morčat v některých z registrovaných chovatelských stanic a to s Průkazem původu i bez něj. Ale i od chovatele, který má obyčejná morčátka bez průkazu původu. Při koupi od chovatele máte tu výhodu, že chovatel většinou ví, jakého původu samice a samec, rodiče mláděte a většinou se snaží o to, aby jím chovaná zvířata byla zdravá a čilá.